Арт Еко Ленд

Забележителности

В селото

 Село Ганчовец се намира в сърцето на един от най-красивите и интересни райони на България. Сгушено в полите на Балкана, селото е близо до главния път Велико Търново – Габрово и само на няколко километра от Дряново – града на Колю Фичето. Природата около селото предлага чудесни маршрути за разходки – както за опитните туристи, така и за любители. Можете да се разходите до близкото село Руня, до „Дивашката Колиба“ – малък подслон, построен и поддържан от жителите на селото, както и просто по поляните и горите наоколо.

 Читалището на селото предлага игрище, катерушки за децата, тенис маса, етнографска и ретро сбирка, както и огромен кино-салон в който могат да се организират прожекции, след предварителна уговорка. Също така, на Ваше разположение е и зала за курсове или конференции.

Дряново

 Дряново е родният град на забележителния възрожденски майстор Колю Фичето. Можете да посетите старата част на града, музея на Колю Фичето, моста, църквата „Св. Никола“ и Икономовата къща, построени от него. На пешеходната част има няколко приятни кафенета и ресторанти. 

Още за Дряново

  Дряновският манастир и пещерата „Бачо Киро“
  Ако сте вече в района, то Дряновският манастир и пещерата „Бачо Киро“ са задължителни дестинации – уникална архитектура, прекрасни градина, добра кухня, магазини и работилници, музейна експозиция и невероятна природа наоколо. Можете да прекарате един чудесен следобед на това красиво място. Манастирът се намира на 4 километра от Дряново и на около 10 от село Ганчовец.

Още за манастира

Трявна

 На 20 км южно от Ганчовец се намира Трявна – един от най-красивите възрожденски градове в България, с неповторима атмосфера и архитектура. До града се стига по живописен планински път, който минава през Дряново и Царева Ливада. Ако още не сте били в Трявна, трябва да я посетите на всяка цена, за да се насладите на новата и старата част на града – с много кафенета, ресторанти и бирарии, работилници и магазини за занаятчийски стоки.

Още за Трявна

Велико Търново

 Старата столица на България – един от най-красивите ѝ градове, се намира само на 18 километра от Ганчовец. С кола се стига за около 20 минути. От спирка до селото има автобуси до В. Търново на всеки 90 минути. В. Търново предлага безброй възможности за отдих и забавление – „Царевец“ и Света гора, Самоводската чаршия, ул. Гурко, централната улица, музеи, галерии, ресторанти и др. В града има десетки църкви и паметници на културата, театър, заведения с жива музика и т.н.

Още за Велико Търново

 Килифаревският манастир
 Макар и принадлежащ към Велико Търновска област, Килифаревският манастир се намира само на 16 км от с. Ганчовец. В него е получил образованието си патриарх Евтимий Търновски, а майстор Колю Фичето построява сегашната манастирска църква “Св. Димитър”, запазвайки части от олтарната стена на разрушената стара църква и параклисите.

 Арбанаси
 На 5 км североизточно от Велико Търново се намира с. Арбанаси – притегателен център за туристи не само заради чистия въздух, уникалната гледка и механите с руйно вино, а и заради петте църкви, двата манастира и красивите къщи.

Габрово

 За половин час с кола или автобус можете да стигнете и до столицата на хумора – Габрово. Там се намира уникалният музей „Дом на хумора и сатирата“, събрал произведения на изкуството от България и света свързани със смеха. Други забележителности в града са Историческият музей, Художествената галерия, Националният музей на образованието.

Още за Габраво

 Архитектурно-етнографският комплекс „Етъра” и Соколския манастир
  Една от най-атрактивните дестинации в района на Габрово е архитектурно-етнографският комплекс „Етъра”, който представлява музей на българското Възраждане със старинни работилници за традиционни народни занаяти.
 На 4 километра южно от „Етъра” е разположен Соколския манастир, наскоро реставриран, с красива църква, от която се открива невероятна гледка. В двора му се намира белокаменна чешма с осем чучура – соколи, строена през 1865г. от майстор Кольо Фичето. От Етъра до манастира, освен по виещ се планински път, може да се достигне и по маркирани еко-пътеки.

 „Боженците”
 Близо до Габрово се намира и архитектурно-историческият резерват „Боженците“ – селище с над 600-годишна история, запазило автентичния си старинен вид от епохата на Възраждането, както и ценни архитектурни и етнографски паметници.